Živka

Proč používat humát:

 Má vysokou biologickou aktivitu a je ekologický bezpečný.

• Zvyšuje produktivitu zvířat a ptáků, urychluje jejich růst, zvyšuje přírůstek hmotnosti, zvyšuje životaschopnost mladých zvířat.

• Zvyšuje odolnost zvířat vůči stresu a nepříznivým okolním podmínkám.

• Nemá alergický a mutagenní vliv.

• Je možné ho aplikovat se všemi druhy krmiv v suché nebo tekuté formě.

Forma přípravku: polydisperzní granule humátu sodného o velikosti 0,1-4,0 mm. Snadno rozpustný ve vodě, vytváří malý sediment. Rozpustnost ve vodě – 90-92%. Dobře se sype, nespéká se, snadno se mísí s krmivem. Je vyráběn ze silně obohaceného hnědého uhlí, leonarditu. Během přepravy v pytlích se mohou granule drolit, což nemá žádný vliv na kvalitu výrobku. Přípravek je vhodný pro dopravu na velké vzdálenosti, je možná přeprava i v zimě a skladování v nevytápěném skladu. Trvanlivost je prakticky neomezená.

Chemické složení: obsahuje min 700g/kg humátu a fulvátu sodíku, solí kyselin křemičitých, síry, makro-a mikroživin v chelátové formě.

Použití: humát se používá jako krmná přísada při chovu zvířat. Je to přírodní vysoce efektivní biostimulátor, imunostimulátor a adaptogen. Optimalizuje všechny typy metabolismu u zvířat. Zvyšuje hladiny hemoglobinu v krvi zvířat, normalizuje obsah bílkovin, lipidů, lipoproteinových komplexů, minerálů a vitamínů. Stimuluje procesy regenerace buněk, zvyšuje imunitu a ochranné vlastnosti organismu.

Důležité:

Humát neobsahuje geneticky modifikované potraviny (GMO).

Kontraindikace pro použití humátu – nebylo zjištěno.

Kompatibilní s jinými krmivy a léčebnými přípravky.

Výrobky ze zvířat, včetně ptáků, po aplikaci krmné přísady humátu, je možné používat v potravinářství bez omezení.

Preventivní a léčebné účinky huminových kyselin na organismus zvířat:

Povlékání sliznic a vazný účinek

Huminové kyseliny mají tu vlastnost, že tvoří povlak na sliznici trávicího traktu, který chrání organismus před infekcí a toxiny. Makrokoloidní struktura huminových kyselin také poskytuje dobrou ochranu periferních kapilár a poškozených buněk sliznice. V důsledku je slabší nebo zcela přestane absorpce toxických metabolitů, zejména - po infekčních onemocněních, při přítomnosti škodlivých látek v jídle nebo při změně na nové krmivo. Kromě toho huminové kyseliny pomáhají tomu, aby se zabránilo nadměrné ztrátě vody přes střeva.

Antibakteriální a virucidní účinky

Huminové kyseliny mají vliv na metabolismus sacharidů a bílkovin bakterií, katalyzujíce tento proces. To vede k přímému urychlenému zničení buněk bakterií nebo virů. Další antibakteriální mechanismus je spojen s tvorbou iontově iontových vazeb vysokomolekulárních fragmentů bílkovin (toxinů) infekčních bakterií. Jejich toxický účinek na fyziologické procesy buněk sliznice může být výrazně snížen nebo zcela neutralizován.

Protizánětlivý účinek

Venkovní, orální a podkožní aplikace huminových kyselin pomáhá při snižování zánětlivých procesů.

Antiresorpční a absorpční účinky

Vzhledem k tomu, že jsou vysokomolekulární huminové kyseliny téměř kompletně zachovávány v zažívacím traktu, přičemž se dostávají až do tenkého střeva, jejich antiresorpční a absorpční účinky se projevují tam, kde jsou potřeba - v trávicím traktu. Primární kationoidní oxidy dusíku (bílkovinné toxiny, toxické látky) jsou zastaveny, jejich vstřebávání je výrazně sníženo nebo úplně zastaveno, urychluje se jejich vylučování s výkaly. Vzhledem k tomu, absorpce huminovými kyselinami zahrnuje nejen fyzické a chemické interakce, ale i tvorbu komplexů a iontovou výměnu, znamená to, že probíhá intenzivněji a dynamičtěji ve srovnání s běžnými fyzickými absorbenty.

Vliv na imunitní systém

Huminové kyseliny stimulují obranyschopnost organismu a zvyšují fagocytózu. Indukční efekt fenolových skupin huminových kyselin, odpovědných za imunitní účinky, je základem úspěšné léčby tzv. "faktorových onemocnění" mladých zvířat.

Ergotropní účinky

Huminové kyseliny stabilizují střevní mikroflóru, pomáhají vstřebávání živin – zlepšují účinnost krmiv. To vede k nárůstu tělesné hmotnosti zvířete bez zvýšení množství krmiv ve stravě.